Nieuwe regels in amateurvoetbal

time icon Aangepast

In het amateurvoetbal zijn dit seizoen nieuwe regels van kracht. De ingrijpendste nieuwe spelregel in het nieuwe seizoen is dat een speler die een gele kaart krijgt tien minuten langs de kant moet afkoelen.

De KNVB heeft die regel overgenomen van het hockey en het rugby, waar ze er goede ervaringen mee hebben. De nieuwe regels (.pdf) gelden niet voor de hogere klasses bij de amateurs, de zogenoemde A-categorie.

Van de tien-minutenstraf gaat een preventieve werking uit, denkt de KNVB, want een elftal wordt direct benadeeld als een speler geel krijgt.

Mail uw ervaringen met de nieuwe spelregels op het veld vandaag naar oproep@nos.nl.

Agressie en geweld

De maatregel is aangedragen door het amateurvoetbal zelf, om de strijd aan te gaan met agressief gedrag op de velden. Scheidsrechters die zich niet aan de regel houden, worden daar door de KNVB op aangesproken.

Na de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen heeft de voetbalbond in samenspraak met de clubs een actieplan opgesteld. In maart werd al een hulplijn noodgevallen en een meldpunt wanordelijkheden ingevoerd.

Uit competitie halen

Clubs waar zich herhaaldelijk incidenten voordoen, krijgen speciale aandacht van de KNVB. Verenigingen waarbij de ondersteuning niet helpt worden bestraft. In het uiterste geval wordt een elftal uit de competitie gehaald.

Spelers die zich vaak schuldig maken aan agressief gedrag, moeten een cursus 'sport en agressie' volgen.

STER Reclame