Baby lijkt 'Potter' te overleven

time icon Aangepast

Een Amerikaanse baby lijkt het syndroom van Potter te overleven. Het zou de eerste keer zijn dat een kind met deze aandoening niet overlijdt, melden Amerikaanse media.

Baby Abigail is de dochter van het Amerikaanse congreslid Jaime Herrera-Beutler en haar man. Bij een routinecontrole na vijf maanden zwangerschap kregen de ouders te horen dat het kind het syndroom van Potter had, een dodelijke aandoening. Foetussen missen de nieren of die zijn zwaar misvormd en de longen kunnen zich niet ontwikkelen door het ontbreken van vruchtwater.

Experimentele behandeling

Een dokter van het vooraanstaande Johns Hopkins ziekenhuis in Baltimore stelde een experimentele behandeling voor. Hij injecteerde verschillende doses zoutoplossing in de buik van het Republikeinse lid van het Huis van Afgevaardigden. Zo moest er genoeg vocht in de baarmoeder komen voor de foetus om de longen te ontwikkelen.

Na 28 weken zwangerschap werd Abigail op 15 juli geboren. Volgens de moeder was iedereen kort na de geboorte stil en bereidde men zich voor op het ergste. Toen keek de pasgeboren baby haar moeder aan en begon te huilen wat betekent dat de longen werken. De artsen in de kamer waren beduusd, zegt Herrera-Beutler (34).

Niertransplantatie

Volgens de artsen is het gewicht van de baby bijna twee maanden na haar geboorte verdubbeld en werken haar longen prima. Ze wordt gedialyseerd in afwachting van een niertransplantatie. Die vindt waarschijnlijk over een jaar plaats.

De ouders zijn nu naar buiten getreden met hun verhaal om andere zwangere stellen die te horen krijgen dat hun kind het syndroom van Potter heeft enige hoop te geven.

STER Reclame