NOS Nieuws Buitenland Aangepast

"FARC mag wapens nog houden"

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos zegt dat de rebellenbeweging FARC haar wapens mag houden totdat de Colombiaanse bevolking zich in een referendum over een eventueel vredesakkoord heeft uitgesproken. Volgens Santos kan niemand verwachten dat de FARC de wapens voor die tijd inlevert, meldt de BBC.

De Colombiaanse regering en de FARC onderhandelen sinds november vorig jaar in Cuba over een vredesakkoord. Als er een akkoord wordt bereikt, zal een staakt-het-vuren van kracht worden, volgens Santos. Critici zeggen dat de rebellen juist eerst hun wapens moet inleveren voordat er een akkoord bereikt kan worden.

Vorige maand verbaasde Santos de FARC door te stellen dat een akkoord aan de bevolking moet worden voorgelegd door middel van een referendum. Als er de komende maanden een akkoord wordt bereikt, zal het referendum waarschijnlijk worden gehouden op dezelfde dag als de presidentverkiezingen in mei volgend jaar.

Herbewapenen

De FARC en de Colombiaanse regering zijn al vijftig jaar in een strijd verwikkeld. De rebellenbeweging wil al sinds de onderhandelingen op Cuba begonnen een staakt-het-vuren. De regering weigert dat omdat ze bang is dat de FARC-strijders het intermezzo gebruiken om te herbewapenen.

Er kan pas sprake zijn van een staakt-het-vuren als er een akkoord is bereikt, is het standpunt van de regering. Officieel is er pas over één van de zes punten op de agenda overeenstemming bereikt en dat is landhervorming.

STER reclame