Oranje op valreep naast Estland

Het Nederlands elftal heeft op de tot nu toe vlekkeloze route richting het WK 2014 een deukje opgelopen. Estland hield Oranje verrassend op 2-2.

Na net geen twee minuten lag de bal er in Tallinn al in. Arjen Robben scoorde met wat zijn handelsmerk is geworden; van rechts naar binnen snijden en met curve scoren in de verre hoek. Linksback Dmitri Kroeglov zal er voor zijn gewaarschuwd, maar liet zich toch opzichtig in de luren leggen.

Oranje dwong met snelle combinaties nog twee kansen af, maar zowel Wesley Sneijder als Robin van Persie strandde op Sergei Pareiko. Estland liep terug, maar na 18 minuten stond het tot ieders verbazing ineens weer gelijk door een zondagsschot van Konstanin Vassiljev.

Vader Vassiljev verrast Oranje

Die dreun brak het ritme bij Oranje en wakkerde de strijdlust bij de Esten aan. Zeker bij Vassiljev; de jonge vader klopte Michel Vorm kort na de rust opnieuw, nu met een weergaloze boogbal.

Oranje zocht in het resterende halfuur naar een ontsnappingsroute, maar Estland gaf geen krimp. De ruimtes werden klein en de aanvallen gehaaster. Oranje wist geen kansen meer te creëren en zag ook Bruno Martins Indi en Robben nog tegen geel oplopen. Zij zijn er dinsdag tegen Andorra niet bij.

Van Persie maakte er, nadat hij zelf was vastgehouden, in de extra tijd vanaf de stip nog wel 2-2 van. Sneijder had zelfs nog de winnende op zijn schoen, maar hij maaide langs de bal.