Rochus Misch, de laatste lijfwacht van Adolf Hitler die nog in leven was, is gisteren na een kort ziekbed in Berlijn overleden. Hij was 96 jaar.

Misch zag onmiddellijk na de zelfmoord van Hitler en Eva Braun in de bunker in Berlijn hun lijken. Ook was hij in de buurt toen Joseph Goebbels en zijn vrouw hun kinderen doodden voor ze zelfmoord pleegden.

Tranen

In een interview met het Amerikaanse persbureau AP in 2005 kreeg Misch tranen in zijn ogen toen hij sprak over het besluit van Goebbels om zijn kinderen om het leven te brengen. Voor zijn zelfmoord sprak Goebbels volgens Misch de woorden: "Wir haben verstanden zu leben, wir werden auch verstehen zu sterben". (We weten hoe we moeten leven, we zullen ook weten hoe we moeten sterven).

Misch was een van de laatsten die de bunker in Berlijn in 1945 verlieten. Hij werd opgepakt door Russische soldaten. Na een gevangenschap van ruim acht jaar in Rusland werd hij vrijgelaten.

In 1953 keerde hij terug naar zijn vrouw en dochter in Berlijn. Behalve lijfwacht was Misch ook een soort butler van Hitler, en werkte hij als telefonist.

Übermensch

Bij de eerste kennismaking viel Hitler hem mee. "Hij was geen monster of een übermensch", zei Misch eens in een interview. In 1937, toen hij 20 was, nam Misch dienst in de SS. Hij omschreef zichzelf later als een anti-communist, die het bolsjewisme wilde bestrijden.

"Ik was meer een tegenstander van Stalin dan een aanhanger van Hitler." Misch raakte bij de inval in Polen in 1939 zwaar gewond. Hij keerde terug naar Duitsland om te herstellen.

In mei 1940 werd hij samen met een andere SS'er aangesteld tot lijfwacht en persoonlijk assistent van Hitler. Hij week vervolgens vijf jaar lang geen moment van Hitlers zijde.

STER reclame