De problemen van mensen die een vingerafdruk op hun identiteitsbewijs weigeren, zijn waarschijnlijk "redelijk vlot" opgelost. Dat zegt minister Plasterk in reactie op een oproep van de Nationale Ombudsman.

Plasterk wijst erop dat de Tweede Kamer binnenkort een wetsvoorstel behandelt, waarin onder meer staat dat er op een identiteitskaart geen vingerafdrukken meer hoeven te staan. De minister gaat ervan uit dat de wet volgend jaar al kan zijn aangepast en dat vingerafdrukweigeraars dan weer kunnen stemmen en naar de bank kunnen.

Pakketjes ophalen

Met de identiteitskaart kunnen ze niet naar landen buiten de Europese Unie reizen, maar dat is niet op te lossen, zegt Plasterk. "Wij kunnen andere landen nu eenmaal niet dwingen om mensen toe te laten die zich niet naar hun maatstaven kunnen identificeren."

De Ombudsman schreef eerder deze week een brief aan Plasterk, waarin hij zei dat de minister snel met een oplossing moest komen voor de kleine groep mensen die geen vingerafdruk op hun paspoort of identiteitskaart willen. Zij zouden niet alleen problemen hebben bij de bank, maar ook bij andere alledaagse handelingen, zoals het ophalen van pakketjes.

STER reclame