Op het spoor bij Zwolle is maandag, naar nu bekend is geworden, een trein door rood gereden. Daarbij reed de trein een wissel kapot, zo zegt ProRail.

Een dubbeldekker die onderweg was naar Zwolle negeerde ter hoogte van de Hanzebrug een rood signaal. De trein vernielde een wissel die 200 meter verderop lag.

Veiligheidssysteem

Een bron bij de spoorwegen vertelt aan de NOS dat de trein 540 meter doorgereden is. Het veiligheidssysteem van de spoorwegen zou hebben gefaald. Volgens de bron moest de intercity uit Amersfoort een noodstop maken.

Volgens een woordvoerder van ProRail is alles nog onderwerp van onderzoek: "Alle conclusies zijn nu nog voorbarig."

Er rijden al de hele week minder treinen op de Hanzelijn (Lelystad - Zwolle) en de Veluwelijn (Amersfoort - Zwolle). ProRail voert nog reparaties uit aan de wissel.

Grondig onderzoek

Reizigersorganisatie Rover wil wachten met een reactie tot er grondig onderzoek is gedaan. Maar de woordvoerder maakt zich wel zorgen omdat er veel slachtoffers hadden kunnen vallen.

Rover wijst erop dat er weinig ongelukken op het spoor gebeuren. De woordvoerder maak een vergelijking met het verkeer op de weg. "Er rijden dagelijks duizenden auto's door rood. De kans dat er iets met een voetganger gebeurt, is gelukkig heel erg klein."

STER reclame