NOS NieuwsAangepast

Samir A. vandaag weer vrij man

Op een geheime locatie in Nederland wordt vandaag Samir A. vrijgelaten. Het voormalige lid van de Hofstadgroep heeft tweederde van zijn straf uitgezeten en voldoet aan de voorwaarden voor vervroegde vrijlating.

Het Openbaar Ministerie probeerde vorige week te voorkomen dat A. vrijkomt omdat hij er nog altijd dezelfde radicaal islamitische denkbeelden op na houdt, maar de rechter wees het verzoek af. Daarbij speelde mee dat de gevangenisdirecteur en de reclassering geen bezwaren hebben tegen vervroegde vrijlating.

Vanwege zijn bekendheid wordt Samir A. op een geheime locatie vrijgelaten, net zoals dat in 2012 gebeurde bij Willem Holleeder.

Aanslagen

In 2007 kreeg Samir A. vier jaar cel, in 2008 kwam daar nog eens negen jaar bij. Hij werd onder meer veroordeeld voor het beramen van aanslagen op Nederlandse politici. Samir A. zit vast sinds 2004, met een korte onderbreking in 2005.

Samir A. moet zich de komende jaren, het restant van zijn straf, aan strikte voorwaarden houden. Het Openbaar Ministerie wil dat Samir A. niet naar het buitenland gaat. De rechtbank vroeg het OM vorige week dat reisverbod te heroverwegen, omdat Samir A. in Nederland moeilijk een bestaan kan opbouwen, maar het is nog niet duidelijk of justitie die voorwaarde ook heeft aangepast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl