De ceremonie waarin de Nederlandse ambassadeur excuses aanbiedt aan tien Indonesische weduwen wordt niet verplaatst naar Zuid-Celebes. Advocaat Liesbeth Zegveld drong er eerder op aan de excuses daar aan te bieden, omdat de hoogbejaarde vrouwen niet naar Jakarta kunnen komen.

Nederland maakt excuses voor de standrechtelijke executies door Nederlandse militairen in Nederlands-Indië tussen 1946 en 1949. De echtgenoten van de tien hoogbejaarde vrouwen, die allemaal tussen de 90 en 100 jaar oud zijn, werden in 1947 geëxecuteerd op Zuid-Celebes.

Gisteravond liet de landsadvocaat aan Zegveld weten dat de ceremonie definitief in de hoofdstad zal plaatsvinden, omdat de excuses voor alle vergelijkbare standrechtelijke executies gelden. Dat betekent volgens Zegveld dat de weduwen er niet bij zullen zijn.

Excuses

Vorige maand maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken bekend dat de weduwen ieder 20.000 euro schadevergoeding krijgen. Bij de schikking horen ook mondelinge excuses namens de Staat.

De landsadvocaat heeft Zegveld laten weten dat de Staat de weduwen tegemoet wil komen door op een later moment naar Zuid-Celebes te reizen en daar alsnog persoonlijk met de weduwen te spreken en verslag te doen van de ceremonie.

STER reclame