De coalitiepartijen VVD en PvdA hebben in de zomer gesprekken gevoerd met D66 over het toetreden van die oppositiepartij tot het kabinet. De gesprekken zijn op niets uitgelopen. Dit bevestigen Haagse bronnen. Het CDA zou ook benaderd worden, maar tot een gesprek met CDA-leider Buma is het niet gekomen.

De coalitie heeft geen steun in de Eerste Kamer en moet daarom steeds steun zoeken bij de oppositie. Door toetreding van D66 en het CDA zou dit probleem worden opgelost.

Verkenningen

In de zomer hebben VVD-fractievoorzitter Zijlstra en later PvdA-leider Samsom met D66-leider Pechtold gesproken.

De verkenningen liepen op niets uit onder meer vanwege de opstelling van Samsom. Hij vreest dat belangrijke PvdA-standpunten in het regeerakkoord geschrapt zouden worden. Hij zou ook bang zijn dat het sociaal akkoord zou worden opengebroken.

Samsom heeft Pechtold zijn bezwaren duidelijk gemaakt tijdens een gesprek op het Scheveningse strand, zo bevestigen bronnen.

"Ondemocratisch en paniekerig"

PVV-leider Wilders wil een debat met premier Rutte over het geheime overleg. De PVV-leider vindt het "ondemocratisch en paniekerig" dat er zonder verkiezingen geprobeerd is de coalitie uit te breiden. "Snel debat met en uitleg van MP!", laat Wilders in een tweet weten.

STER reclame