NOS NieuwsAangepast

Extreem-links bundelt krachten

Links-extremistische actiegroepen werken steeds meer samen. Ze zijn steeds vaker bereid elkaars activiteiten te ondersteunen. Ook zijn er meer internationale contacten tussen Nederlandse links-extremisten en hun buitenlandse geestverwanten.

Die trends signaleert de inlichtingendienst AIVD in een rapport over links-extremisme, dat vandaag aan de Tweede Kamer is gestuurd. Uit het stuk blijkt dat de geheime dienst momenteel geen grote dreiging ziet uit de hoek van links-extremisten, maar dat kan snel omslaan: "Het links-extremisme is te vergelijken met een veenbrand, die meest ondergronds smeult, maar soms plotseling oplaait'."

Schaliegas

De AIVD waarschuwt bijvoorbeeld dat het milieuextremisme kan toenemen door de ontwikkelingen in het boren naar schaliegas. In diverse landen heeft dit al geleid tot een groei van het aantal actievoerders en deels tot gewelddadig protest.

De toegenomen samenwerking tussen linkse activisten heeft ertoe geleid dat elkaars methoden zijn overgenomen. Zo lieten actievoerders tegen het asielbeleid zich duidelijk inspireren door dierenrechtenextremisten. Ook asielactivisten maken zich inmiddels schuldig aan bekladdingen, vernielingen en brandstichtingen, constateert de AIVD.

Home visits

Ook het fenomeen van 'home visits', waarbij actievoerders 's nachts de privéwoning van iemand bezoeken om hem te intimideren is door de asielactivisten gekopieerd van de dierenrechtenactivisten. Zo werd in juni het huis van een directeur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst in Leiden beklad.

De AIVD ziet ook een toename van contacten en uitwisseling van ideeën met links-extremisten in onder meer Duitsland en Italië. Nederlandse links-extremisten worden ook regelmatig gesignaleerd bij acties in het buitenland. Een bijzondere samenwerking is het zogenaamde Black Block, een internationale coalitie van vaak gewelddadige activisten.

Ontsporen

Het Black Block is volgens de AIVD vaak verantwoordelijk voor het laten ontsporen van vreedzame betogingen. Een voorbeeld hiervan is het uit de hand lopen van de studentendemonstratie in januari 2011 in Den Haag. De studenten werden door de anarchisten naar het ministerie van Onderwijs gestuurd, waar het tot een confrontatie met de mobiele eenheid kwam.

Links-extremisten behoren ruwweg tot de leeftijdscategorie van 20 tot 35 jaar en wonen vooral in universiteitssteden, stelt de AIVD. Onder asielactivisten komen vaak ook mensen van middelbare leeftijd of ouder voor.

Lager pitje

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft eerder dit jaar al laten weten dat de AIVD door de bezuinigingen het onderzoek naar onder meer links-extremisme op een lager pitje zal gaan zetten. De Regionale Inlichtingendiensten van de politie moeten deze taak gedeeltelijk overnemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl