Rechter begrijpt gedoogbeleid niet

Aangepast

Een politierechter in Maastricht vindt het gedoogbeleid over softdrugs zo onbegrijpelijk dat hij geen uitspraak heeft willen doen in een strafzaak tegen zes coffeeshops. Hij heeft het OM niet-ontvankelijk verklaard.

De eigenaren van de coffeeshops en acht personeelsleden stonden terecht voor de verkoop van softdrugs aan buitenlanders. In een eerdere zaak tegen dezelfde shops had dezelfde rechtbank hen wel veroordeeld.

Voor coffeeshops geldt in heel Nederland sinds begin dit jaar het I-criterium: wiet en hasj mogen alleen verkocht worden aan Nederlandse inwoners. Het is ingesteld om overlast van drugstoeristen tegen te gaan.

Onvoldoende onderzocht

De rechter wijst erop dat deskundigen het niet eens zijn over het I-criterium. Wellicht zijn er ook minder vergaande maatregelen mogelijk om overlast van drugstoeristen tegen te gaan. Bovendien is het maar de vraag of het verbod op verkoop aan buitenlanders de overlast wel terugdringt. Volgens de rechter is dat nog onvoldoende onderzocht.

De zaak van vandaag was door de gemeente, het OM en de shophouders bedoeld als proefproces, om juridische helderheid te krijgen. Maar volgens de rechter wordt in dit proces alleen het gemeentelijk belang gediend, omdat de ondernemers nog bereid zijn met de gemeente te overleggen over de drugsverkoop.

Justitie is niet-ontvankelijk verklaard omdat het strafrecht volgens de rechter niet is bedoeld voor het dienen van het gemeentelijk belang.

Het OM gaat tegen het besluit in hoger beroep. Het is verrast dat dezelfde rechtbank eerder wel een vonnis velde in een soortgelijke zaak. Ook voor de verdachten bestaat nu onduidelijkheid, zegt het OM.

STER Reclame