De Wereldhavendagen in Rotterdam moeten het het komend weekend zonder een Russisch marineschip en de Russische marinekapel stellen. De Russen hebben om onduidelijke redenen afgezegd. Het ging om de twee hoogtepunten van het evenement.

De 36ste editie van de Havendagen staat in het teken van de eeuwenlange vriendschapsband tussen Rusland en Nederland met het thema 'Van Wolga tot Maas'.

Volgens directeur van de Wereldhavendagen Sabine Bruijnincx is het programma ondanks het ontbreken van de Russen "nog steeds woest aantrekkelijk en staat het als een huis". Bruijnincx vindt het jammer dat de Russen op het laatste moment afhaakten: "Het zou toch wel een bijzonder bezoek zijn. Een Russisch marineschip zie je niet elke dag in Rotterdam."

Protestactie

D66 in Rotterdam kondigde eerder deze week aan een protestactie te willen houden tijdens de Wereldhavendagen. De komst van het Russische marineschip zag de partij als "een mooi moment om wederom aandacht te vragen voor de homorechten in Rusland".

De Russische ambassade was niet bereikbaar voor commentaar. Volgens de woordvoerder van de Havendagen zal de Russische ambassadeur komende vrijdag de Wereldhavendagen gewoon openen.

STER reclame