NOS NieuwsAangepast

VN vindt 52 dode Iraniërs in Irak

Een VN-inspectieteam eist dat de Iraakse regering een onafhankelijk en eerlijk onderzoek instelt naar de dood van 52 Iraniërs in een kamp voor Iraanse vluchtelingen. Het VN-team vond de lichamen in een geïmproviseerd mortuarium in het kamp.

De 52 zijn zondag doodgeschoten. De Iraanse verzetsbeweging Moedjahedien Khalq geeft het Iraakse leger de schuld. Een adviseur van premier Maliki spreekt de beschuldiging tegen.

Schotwonden

Volgens het VN-team hadden de meeste Iraniërs schotwonden in het hoofd en het bovenlichaam. Bij sommigen waren de handen bijeen gebonden. Een aantal gebouwen in het kamp was beschadigd, een van de gebouwen was uitgebrand.

Bronnen van persbureau Reuters zeggen dat Iraakse militairen het vuur openden, nadat kampbewoners een post bij de ingang van het kamp hadden bestormd.

Zeven kampbewoners worden vermist. Kampbewoners denken dat ze door Iraakse militairen zijn meegenomen.

De regering van Irak wil het kamp al een tijd sluiten. Moedjahedein Khalq-strijders vochten in de jaren tachtig met de Iraakse troepen tegen het overwegend sjiitische Iran. Nu in Irak ook sjiieten in de regering zitten, wil Irak de strijders kwijt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl