NOS NieuwsAangepast

Aangifte Assange tegen VS-militair

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft in Duitsland aangifte gedaan tegen een Amerikaanse ex-marinier. De militair zou als medewerker van een militaire inlichtingendienst een congres van hackers hebben bezocht, onder meer om Assange in de gaten te houden. Dat is verboden, zei Assange tegen de Duitse omroep NDR en de Süddeutsche Zeitung.

Een Duitse hoogleraar Straf- en Volkerenrecht sluit niet uit dat Assange gelijk heeft. Op de website van de NDR zegt hij dat groeperingen in alle vrijheid informatie mogen uitwisselen zonder dat een buitenlandse geheime dienst meeluistert.

De militair, een IT-specialist, werkte van 2006 tot 2010 in Duitsland. Dat zou voor een militaire inlichtingendienst zijn geweest.

Congresbezoek

In 2009 zou hij voor zijn werkgever een congres van de Chaos Computer Club in Berlijn hebben bezocht, waar Assange over het nog nauwelijks bekende WikiLeaks-project sprak.

Dat bezoek kwam in juni aan het licht toen de militair als getuige optrad in het proces tegen de Amerikaanse klokkenluider Bradley Manning.

De militair verwerkte zijn ervaringen in een geheim rapport, waarin hij stelde dat Assange mogelijk bij een terroristische dreiging tegen de VS betrokken was, zegt Assange.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl