NOS NieuwsAangepast

Geen Franse alleingang in Syrië

Frankrijk zal niet op eigen houtje een militaire actie uitvoeren tegen het regime van Assad in Syrië. Als het Amerikaanse Congres tegen een militaire actie stemt, dan zal Frankrijk niet alleen optreden, zei president Hollande op een persconferentie in Parijs.

Na het afhaken van Groot-Brittannië zijn Hollande en president Obama de meest uitgesproken voorstanders van een militaire actie. Obama besloot vrijdag echter onverwacht het Congres om toestemming te vragen. Hollande is vooralsnog niet van plan dat ook te doen met het Franse parlement.

Hollande toonde nog eens zijn vastbeslotenheid om Assad te straffen voor de gifgasaanval van 21 augustus bij Damascus. Frankrijk acht volledig bewezen dat die gifgasaanval heeft plaatsgevonden en dat het regime verantwoordelijk was.

Verantwoordelijkheid

Als de VS besluit af te zien van een militaire actie, dan zal Frankrijk volgens Hollande toch zijn verantwoordelijkheid nemen. Dat zal het niet doen via een militaire actie, maar door het ondersteunen van de democratische oppositie in Syrië "op zo'n manier dat het zeker effect heeft".

Sommige Franse parlementsleden eisen dat Hollande het parlement over een militaire actie laat stemmen. De president is daartoe niet verplicht. Volgens de grondwet hoeft hij het parlement alleen drie dagen voor het begin van zo'n actie te informeren. De Franse regering liet vanmiddag voor het eerst wel de mogelijkheid van een stemming open. Minister Vidalies zei dat een stemming "geen taboe" is voor Hollande.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl