NOS NieuwsAangepast

Leiders Huis achter Obama

De voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, John Boehner, steunt het voornemen van president Obama om militair in te grijpen in Syrië. Hij roept zijn collega's op om hetzelfde te doen.

Boehner is een Republikein en dus geen partijgenoot van Obama. Ook de leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, steunt Obama. De Republikeinen hebben een meerderheid in het Huis, de Democraten in de Senaat.

Boehner en Pelosi hadden vanmiddag een ontmoeting met de president. Zij stonden na afloop de pers te woord.

Bondgenoten

Boehner vindt net als Obama dat er een Amerikaanse reactie moet komen op het gebruik van chemische wapens in Syrië. Ook vindt hij dat de VS zijn bondgenoten moet laten zien dat de Amerikanen ingrijpen als dat nodig is.

NOS-correspondent Wessel de Jong noemt de uitlatingen van Boehner "toch wel onverwacht". In de aanloop naar het debat dat volgende week in het Congres moet plaatsvinden, had Boehner veel kritiek op het voornemen van Obama.

De Jong durft niet te zeggen dat de stemming over een militaire aanval nu een gelopen race is voor Obama, "maar hij is wel een heel stuk dichter bij goedkeuring gekomen".

Uitleggen

Obama was de Republikeinen gisteren al een beetje tegemoetgekomen. Hij heeft toegezegd dat de aanval vergezeld zal gaan van meer steun voor het Vrije Syrische Leger. De Republikeinen zijn daar erg voor omdat zij willen dat president Assad ten val wordt gebracht.

Pelosi zei dat Obama de wereld duidelijk moet maken waarom hij denkt dat Assad verantwoordelijk is voor de gifgasaanval van 21 augustus. Zelf twijfelt ze daar niet aan. "We moeten antwoorden", zei ze.

Obama zei vanmiddag al dat hij vertrouwen heeft in een goede afloop van de stemmingen in het Congres. Die zijn volgende week. Obama is dan op reis voor een bezoek aan Zweden en de G20-bijeenkomst in Rusland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl