NOS NieuwsAangepast

Nieuwe kindregelingen op een rij

Kinderbijslag

De kinderbijslag voor kinderen vanaf 6 jaar gaat omlaag. Uiteindelijk wordt het kwartaalbedrag voor alle kinderen 191,65 euro. De huidige bedragen worden geleidelijk afgebouwd van 1 juli 2014 tot 1 juli 2016.

De oplopende kosten die ouders maken naarmate hun kinderen ouder worden, worden gecompenseerd via het kindgebonden budget. (Dat is een inkomensafhankelijke regeling waar de hogere inkomens niet voor in aanmerking komen. Die gaan er dus op achteruit.)

In de kinderbijslagregeling wordt per 1 juli 2014 ook een aantal regels geschrapt:

-De inkomenstoets voor uitwonende kinderen onder de 16 jaar verdwijnt. Het kabinet gaat ervan uit dat deze kinderen niet veel verdienen omdat ze verplicht naar school moeten.

-De werk- of opleidingseis voor kinderen van 16 en 17 met een startkwalificatie vervalt. Ouders ontvangen sowieso kinderbijslag voor hen.

Kindgebonden budget

De bedragen voor het (inkomensafhankelijke) kindgebonden budget voor de eerste twee kinderen worden per 1 januari 2015 verhoogd, zodat ze allebei op maximaal 1.046 euro uitkomen. Voor het eerste kind komt er 29 euro bij, voor het tweede kind 510 euro.

De inkomensgrens waarbij ouders in aanmerking komen voor het volledige bedrag gaat omlaag. Minder mensen hebben daar dus recht op. De inkomensgrens komt op 19.767 te liggen, net als bij de zorgtoeslag. Wie meer dan dat bedrag verdient krijgt minder dan 1.046 euro per kind.

Ouders met kinderen tussen de 12 en 15 jaar krijgen vanaf 1 augustus 2015 een extraatje van 175 euro. Ouders met kinderen van 16 en 17 jaar krijgen 291 euro extra. De gedachte daarachter is dat kinderen die naar het voortgezet onderwijs gaan meer geld kosten.

Alleenstaande-ouderkop

Een nieuwe naam voor een nieuwe regeling. Iedere alleenstaande ouder die in aanmerking komt voor het kindgebonden budget, werkend of niet-werkend, ontvangt vanaf 1 januari 2015 maximaal 2.800 euro extra per jaar, bovenop het 'gewone' kindgebonden budget.

Dit geldt voor alleenstaande ouders met een jaarinkomen tot ongeveer 84.000 euro. De uitkering is inkomensafhankelijk: hoe hoger het inkomen, hoe lager deze extra uitkering.

Ongeveer 360.000 alleenstaande ouders komen hiervoor in aanmerking. De kosten worden geschat op 1 miljard euro.

De huidige regelingen voor alleenstaande ouders verdwijnen.

Andere regelingen die worden afgeschaft

-De ouderschapsverlofkorting per 1 januari 2015

-Aftrekpost levensonderhoud van kinderen per 1 januari 2015

-Tegemoetkoming voor ouders met een inwonend gehandicapt kind per 1 juli 2015

-Extra tegemoetkoming voor alleenverdieners met een inwonend gehandicapt kind per 1 januari 2015

-Regeling gratis schoolboeken per schooljaar 2015-2016

De uiteindelijke hoogte van het totaalbedrag waar een gezin recht op heeft is afhankelijk van het inkomen van de ouder(s), de samenlevingsvorm van de ouder(s), het aantal kinderen, de leeftijd van de kinderen en andere omstandigheden.

Een voorbeeld van een 'gemiddeld gezin' is daarom moeilijk te geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl