NOS NieuwsAangepast

Franse Tourrenners leven langer

Franse deelnemers aan de Tour de France leven gemiddeld zes jaar langer dan hun mannelijke landgenoten in de gewone bevolking. Die conclusie presenteert de Franse hoogleraar Xavier Jouven vandaag op een groot Europees cardiologiecongres in Amsterdam.

Jouven vergeleek de levensduur van bijna 800 Franse wielrenners die tussen 1947 en 2012 tenminste één keer aan de Tour hadden meegedaan, met een willekeurige groep mannen uit de algemene Franse bevolking.

Doodsoorzaken

De meest voorkomende doodsoorzaken onder de wielrenners waren hart- en vaatziekten of een vorm van kanker. In de groep 'gewone' Fransen overleden meer mannen aan één van deze ziekten.

Sterfgevallen door ongelukken kwamen in de groep wielrenners iets vaker voor dan in de groep waarmee ze vergeleken werden. Dat verbaast de onderzoeker niet: wielrenners halen soms snelheden van 90 kilometer per uur.

Medisch gekeurd

Dat Franse Tourdeelnemers langer leven, betekent volgens de Nederlandse sportcardioloog Nicole Panhuyzen niet dat intensief sporten gezond is. "Het gaat hier om een groep mannen die van te voren uitgebreid medisch gekeurd is.

Het zijn goed getrainde, gedisciplineerde mannen, waarvan je mag verwachten dat ze bijvoorbeeld ook goed op hun voeding letten" licht Panhuyzen toe. "Dat is een groep die niet één op één vergeleken kan worden met een groep mannen uit de algemene Franse bevolking."

Bijzondere studie

Panhuyzen noemt het Franse onderzoek "een bijzondere studie en analyse", maar de resultaten veranderen volgens haar niets aan de boodschap voor Nederlandse wielrenners of andere duursporters. "Sporten is gezond, maar met mate.

Als mensen van plan zijn om intensief te gaan sporten, dan is het verstandig om preventieve keuring te ondergaan. Eventuele hartziekten kunnen op die manier op tijd aan het licht komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl