NOS NieuwsAangepast

Zaak 'Netwerk-zelfdoding' van start

In Zutphen is de rechtszaak begonnen tegen een man die in 2008 zijn moeder heeft geholpen bij zelfdoding. Hij filmde de zelfdoding en het tv-programma Netwerk zond die beelden uit in een documentaire. Het Openbaar Ministerie besloot daarna om hem te vervolgen.

Vandaag worden drie deskundigen gehoord en wordt de tenlastelegging voorgelezen. Ook worden beelden vertoond in de rechtszaal; waarschijnlijk fragmenten uit de documentaire van Netwerk. De vrouw overleed nadat ze 130 tot 150 malariapillen had geslikt.

Geen honderd

De verdachte hielp zijn 99-jarige moeder om te sterven. Bij een 'gewone' euthanasie moet sprake zijn van onder meer ondraaglijk en uitzichtloos lijden. Daarvan was bij de hoogbejaarde, gezonde vrouw geen sprake. Ze wilde geen honderd worden, omdat ze vond dat haar leven voltooid was. Verder bereidde de verdachte de zelfdoding alleen voor. Bij euthanasie moeten altijd ten minste twee artsen betrokken zijn.

De 70-jarige verdachte vindt dat hij onschuldig is. Hij bracht het verhaal van de dood van zijn moeder zelf naar buiten en wil een politieke discussie. Hulp bij zelfdoding is strafbaar; er kan drie jaar gevangenisstraf voor worden gegeven. De verdachte hoopt dat de politiek de wet aanpast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl