Hero Brinkman is weer aan de slag bij de politie na een periode van onbetaald verlof. Dat kun je geen terugkeer noemen, zegt de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg op Radio 1. "Het was bekend dat hij terug zou komen".

Het nieuws dat de oud-politicus van de PVV, de lijst-Brinkman en Trots op Nederland weer bij de politie aan de slag gaat, riep gisteren vragen op. Tegen Brinkman loopt nog een rechtszaak. Hij staat in hoger beroep terecht voor bedreiging van een aannemer met een bijl.

Niet vooruitlopen op

Aalbersberg wil niet vooruitlopen op de mogelijke gevolgen van die zaak. "Als de uitspraak er is, wordt op dat moment een afweging gemaakt op basis van de toelichting en wat erachter zit." Volgens het ambtenarenrecht kan een politiemedewerker worden ontslagen als hij veroordeeld wordt tot een gevangenisstraf, legt hij uit. "Dat moeten we individueel bekijken."

Brinkman gaat aan de slag bij de dienst opsporing, de recherche. Welke functie hij daar krijgt hangt ervan af of hij een verklaring van geen bezwaar krijgt. "Die procedure loopt", aldus Aalbersberg, "voor een klein gedeelte van de functies is zo'n verklaring nodig".

Herintredingstraject

De oud-politicus volgt eerst twee maanden een herintredingstraject, waarin hij cursussen volgt en certificaten haalt, zoals de geweldsinstructie.

Aalbersberg heeft gisteren een gesprek gehad met Hero Brinkman, waarin hij hem verwelkomd heeft. "Onze kracht is dat we een brede organisatie zijn. Daarin zitten vogels van allerlei pluimage", zegt hij over de terugkeer.

STER reclame