NOS NieuwsAangepast

Pilot darmkankertest van start

Vandaag begint een pilot van het bevolkingsonderzoek naar darmkanker. 2500 mensen in de regio Zuidwest-Nederland ontvangen deze week een aankondigingsbrief. Een week daarna kunnen zij het testpakketje in de brievenbus verwachten.

De landelijke uitrol van het bevolkingsonderzoek staat gepland voor januari 2014. 875.000 mensen in de leeftijd 55 tot en met 75 jaar worden vanaf dat moment uitgenodigd voor de screening.

"In deze pilotfase testen we alle organisatorische en technische elementen", zegt Harriët van Veldhuizen, programmaleider invoering bevolkingsonderzoek darmkanker bij het RIVM. "Als het onderzoek in januari in heel Nederland begint, willen we niet voor verrassingen komen te staan."

Bloedsporen

Het testpakketje zit in een paarse envelop. Mensen krijgen de oproep om hun ontlasting op te vangen en het potje op te sturen. De ontlasting wordt dan onderzocht op bloedsporen. Die zijn niet altijd zichtbaar met het blote oog.

Twee weken later volgt een brief met de uitslag en eventueel een uitnodiging voor vervolgonderzoek. Het RIVM benadrukt dat bloed bij de ontlasting niet altijd ernstig is.

Elk jaar krijgen gemiddeld 13.000 mensen de ziekte darmkanker, van wie er zo'n 5000 overlijden. Het bevolkingsonderzoek heeft als doel de ziekte vroegtijdig op te sporen, zodat mensen eerder een behandeling kunnen ondergaan.

Met de screening zijn volgens het RIVM de komende jaren gemiddeld 1400 (en op langere termijn 2400) sterfgevallen per jaar te voorkomen.

Elektronische neus

Onderzoekers van het VU Medisch Centrum publiceren deze week over de eNose, waarmee darmkanker mogelijk al ruikend kan worden opgespoord.

De elektronische neus maakt onderscheid tussen de ontlasting van patiënten met darmkanker en mensen zonder die ziekte. De eNose wordt niet gebruikt in het bevolkingsonderzoek.

Volgens arts en onderzoeker Nanne de Boer is dat in de toekomst misschien wel mogelijk. "Maar zover zijn we nog niet." De techniek om geuren via een apparaat op te sporen bestaat al tientallen jaren, maar in de medische wereld vindt nog geen grote toepassing plaats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl