NOS NieuwsAangepast

Microsoft neemt Nokia over

Microsoft neemt telefoonfabrikant Nokia grotendeels over. Het Amerikaanse computerbedrijf betaalt in totaal 5,44 miljard euro voor de belangrijkste onderdelen van het Finse bedrijf.

Microsoft neemt de telefoontak voor 3,79 miljard over. Daarnaast telt de softwaregigant 1,65 miljard neer voor patenten van Nokia. Na de verkoop gaat Nokia zich richten op netwerkinfrastructuur, het kaartenplatform HERE en technologische ontwikkelingen.

Nokia-telefoons verdwijnen nog niet uit de winkels. Microsoft mag de naam en het logo van Nokia tien jaar gebruiken op de bestaande modellen.

Aandeelhouders

De overname wordt waarschijnlijk in het eerste kwartaal van 2014 afgerond. De aandeelhouders van Nokia en mededingingsautoriteiten moeten er nog mee akkoord gaan.

Een van de onderdelen van de deal is het vertrek van CEO Stephen Elop bij Nokia. Hij ging in 2011 van Microsoft naar Nokia en nu dus weer terug. Er gaan geruchten dat hij de nieuwe topman van Microsoft wordt. Huidig CEO Steve Ballmer kondigde namelijk twee weken geleden zijn vertrek aan.

Geruchten

Er waren al langer geruchten over een overname. De twee bedrijven werken al sinds 2011 samen. Nokia is de belangrijkste fabrikant van smartphones die draaien op het besturingssysteem Windows Phone, dat is gemaakt door Microsoft.

Nokia was jarenlang de grootste speler op de markt van mobiele telefoons, maar verloor zijn koppositie toen smartphones in opmars kwamen. Het marktaandeel van iPhones en Android-toestellen groeide snel, ten koste van de Finse fabrikant. Dankzij de samenwerking met Microsoft is Nokia bezig aan een kleine comeback.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl