Een grote meerderheid van de Nederlanders is tegen het openstellen van de grenzen voor Roemeense en Bulgaarse werknemers per 1 januari. Uit een onderzoek van Maurice de Hond blijkt dat 81 procent de openstelling geen goede zaak vindt. Het onderzoek (.pdf) is gehouden in opdracht van de PVV.

Criminaliteit

Veel van de 1300 ondervraagden denken dat de eventuele komst van de Roemenen en Bulgaren ten koste gaat van banen voor Nederlanders. Ook verwachten ze een stijging van de criminaliteit.

De Hond onderzocht ook hoe de achterbannen van verschillende partijen over de kwestie denken. Alleen mensen die bij de laatste verkiezingen op D66 hebben gestemd zijn redelijk positief over het openstellen van de grenzen: 44 procent vindt het goede zaak. Bij de PVV-stemmers is 100 procent tegen.

Glashelder

PVV-leider Wilders zegt: "Het is glashelder wat de Nederlander wil: de grenzen moeten gesloten blijven voor Roemeense en Bulgaarse werknemers." Volgens het Centraal Planbureau (CPB) is Nederland niet erg populair onder Roemenen en Bulgaren. Ze zouden liever naar Zuid-Europa gaan.

STER reclame