NOS NieuwsAangepast

Licht dooft op snelwegen

Op een groot deel van de snelwegen in de Randstad, Noord-Brabant en Limburg wordt vanaf vandaag 's avonds en 's nachts de verlichting uitgedaan. Rijkswaterstaat had de bezuinigingsmaatregel vorig jaar al aangekondigd.

Op de meeste wegen gaan de lichten om 21.00 uur uit, op drukkere stukken om 23.00 uur. Om 05.00 uur gaan de lampen weer aan.

Bekijk hier (.pdf) waar de lichten precies uitgaan

In de afgelopen drie maanden is de maatregel al stapsgewijs ingevoerd in het oosten, midden en noorden van Nederland. Op plaatsen waar licht nodig is voor de verkeersveiligheid blijven ze aan, zoals in tunnels en scherpe bochten.

Onveilige situatie

De Nederlandse Vereniging voor Slaap- en Waakonderzoek vreest dat de maatregel van Rijkswaterstaat onveilige situaties oplevert. "In het donker rijden verhoogt het risico op een verkeersongeval", zei slaapspecialist Hans Hamburger deze week. "Van licht blijf je wakker en als het donker is, heb je gauwer de neiging om te doezelen, in slaap te vallen en dan is de aandacht weg."

Minister Schultz van Infrastructuur zei dat ze zich geen zorgen maakt. "We doen het alleen waar weinig wordt gereden. Waarom zou je dan de hele nacht het licht aan laten?''

Rijkswaterstaat wil met de maatregel 35 miljoen euro besparen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl