NOS NieuwsAangepast

Kerry: bewijs voor gebruik sarin

Minister van Buitenlandse Zaken Kerry zegt dat de VS over bewijs beschikt dat het Syrische leger vorige week het zenuwgas sarin heeft ingezet tegen burgers. Kerry maakte dat bekend in het televisieprogramma 'Meet the Press'.

Kerry zei dat Amerikaanse onderzoekers haar en bloed van slachtoffers uit Damascus hebben onderzocht. De monsters zou de VS hebben gekregen van mensen die ter plekke waren bij de aanval op 21 augustus.

Noodzaak actie

Volgens de minister komt er steeds meer bewijs tegen president Assad. Kerry zei eerder dat bij de aanval in Damascus meer dan 1400 doden zijn gevallen.

Kerry verscheen vandaag in vijf Amerikaanse praatprogramma's om de noodzaak van een militaire operatie tegen Syrië te verdedigen. Hij zei ook dat hij erop vertrouwde dat het Amerikaanse Congres zal instemmen met een beperkte actie tegen het regime van president Assad.

"Het Congres heeft hier ook een verantwoordelijkheid", zei Kerry, die benadrukte dat het Congres het verdrag tegen het gebruik van chemische wapens steunt.

In juni zei het Witte Huis ook al dat Assad chemische wapens, waaronder sarin, had ingezet. Dat was voor de VS toen reden om wapens te gaan leveren aan de opstandelingen.

Instemming

President Obama maakte gisteravond bekend dat hij de instemming van het Congres wil hebben voor een militaire operatie. Het Huis van Afgevaardigden vergadert waarschijnlijk in de week van 9 september over het militaire ingrijpen.

President Assad zei vandaag op de Syrische staatstelevisie dat zijn land bestand is tegen elke militaire agressie van buitenaf. Het zal niets veranderen aan "het gevecht tegen het terrorisme", aldus Assad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl