1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Wetsvoorstel Syrië naar Congres

President Obama heeft een wetsvoorstel naar het Congres gestuurd waarin hij formeel toestemming vraagt voor een militair ingrijpen in Syrië.

In het wetsvoorstel staat dat hij militair geweld wil gebruiken om toekomstige chemische aanvallen "te ontmoedigen, te verstoren, te voorkomen en te verminderen". Verder staat erin dat het bewind van de Syrische president Assad op 21 augustus meer dan 1000 mensen heeft gedood.

'Passend'

Het voorstel moet Obama toestemming geven om militair in te grijpen op een wijze die hij "noodzakelijk en passend" vindt. Er wordt geen tijdpad genoemd, maar wel dat het conflict in Syrië alleen kan worden opgelost door een politiek akkoord.

Obama zei gisteravond in een toespraak al dat hij het Congres om toestemming zou vragen voor een aanval op doelen in Syrië. Volgens hem kunnen de Verenigde Staten de gifaanval in Damascus van vorige week niet negeren.

Laatste moment

De president heeft de toestemming formeel niet nodig om in te grijpen. Hij kan zonder steun van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden een militaire actie houden in Syrië.

Verscheidene Amerikaanse media melden dat Obama op het allerlaatste moment besloot om alsnog goedkeuring van het congres te vragen. Hij wil een debat over de kwestie.

Debat

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden komt waarschijnlijk in de week van 9 september bijeen om te praten over militair ingrijpen in Syrië.

In een verklaring schrijven voorzitter Boehner en drie andere Republikeinse leiders dat president Obama zo de tijd heeft om het debat voor te bereiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl