Door verslaggever Margriet Brandsma

In 2009 zijn vier wedstrijden in het betaald voetbal in Nederland gemanipuleerd. Dat zegt de Duitse officier van justitie Andreas Bachmann, die zich al jarenlang met de aanpak van matchfixing bezighoudt. Volgens Bachmann, die in Bochum werkt, zijn Nederlandse clubs in de jaren daarna bij internationale wedstrijden tot drie keer toe benadeeld, bijvoorbeeld omdat de scheidsrechter was omgekocht.

Bachmann wil niet zeggen om welke wedstrijden het gaat. Hij wil naar eigen zeggen zijn Nederlandse collega's niet voor de voeten lopen.

Bachmann doet zijn uitspraken op een pikant moment. Volgende week presenteren onderzoekers die in opdracht van minister Schippers van Sport matchfixing in Nederland hebben onderzocht, hun bevindingen. De onderzoekers hebben onder meer spelers uit de eredivisie en Jupiler League gevraagd naar hun ervaringen met matchfixing.

Veel spelers hebben aan dat onderzoek meegewerkt, maar met concrete gevallen van omkoping komt de onderzoekscommissie naar verwachting niet. "Alle bevindingen zijn geanonimiseerd", zegt iemand die het rapport heeft ingezien.

De onderzoekscommissie heeft geen beroep gedaan op het OM in Bochum. Officier van justitie Bachmann: "Er is wel contact geweest, maar tot een afspraak is het niet gekomen."

Bochum beschikt over veel kennis over matchfixing in Europa. De resultaten van het onderzoek dat Europol begin dit jaar presenteerde, berusten grotendeels op informatie die in Bochum is verzameld. Volgens Europol zijn de afgelopen jaren wereldwijd bijna 700 voetbalwedstrijden omgekocht of bestaat de verdenking dat dat is gebeurd.

Europol maakte ook bekend dat vijf Nederlanders worden verdacht van betrokkenheid bij manipulatie. Volgens minister Opstelten van Veiligheid en Justitie hebben die vijf verdachten niet in Nederland geopereerd, maar Bachmann spreekt dat tegen. Het bewijs dat het OM in Bochum verzamelde, is onder meer afkomstig uit afgeluisterde telefoongesprekken. "Dat is allemaal in overleg en in samenwerking met onze Nederlandse collega's gebeurd", aldus Bachmann.

KNVB: kennis delen

De KNVB roept Bachmann op meer te vertellen over de vier wedstrijden die in 2009 gemanipuleerd zouden zijn. "Wij hopen dat hij zijn kennis wil delen met zijn Nederlandse collega's", reageerde een woordvoerder van de KNVB.

"Behalve dat we hopen dat hij zijn bewijs wil delen met Nederlandse collega's kijken wij ook uit naar het resultaat van de onderzoekers die in opdracht van minister Schippers van Sport matchfixing in Nederland hebben onderzocht. Aan dat onderzoek hebben we als voetbalbond onze volledige medewerking verleend."

STER reclame