Dino Bouterse heeft bij zijn voorgeleiding voor een New Yorkse rechtbank de aanklachten tegen hem ontkend. Hij is in hechtenis gesteld. Maandag 9 september moet hij opnieuw voor de rechter verschijnen. Dan zal hij worden verhoord.

Bouterse (40) wordt door de Amerikanen verdacht van drugshandel en verboden wapenbezit. De maximale straf voor beide misdrijven is levenslang. Hij werd donderdag in Panama gearresteerd. Gisteren vloog hij onder begeleiding van Amerikaanse agenten naar New York.

Cocaïne

Bouterse is volgens de Amerikaanse anti-drugseenheid DEA een belangrijke drugshandelaar, die samen met Edmund Quincy Muntslag (29) cocaïne naar de Verenigde Staten smokkelde. Muntslag werd donderdag in Trinidad en Tobago opgepakt.

In de aanklacht staat dat Bouterse er onder meer voor zorgde dat eind juli 10 kilo cocaïne Suriname uit werd gesmokkeld. De cocaïne zat in een koffer die op een passagiersvliegtuig ging. De bestemming was een niet genoemd land, het einddoel de VS.

Bouterse wordt er ook van beschuldigd dat hij bij een drugstransactie met een antitankwapen heeft gezwaaid.

Aan de operatie was een DEA-operatie voorafgegaan, waarbij de DEA informanten inzette.

Pijnlijk moment

De arrestatie komt op een pijnlijk moment voor president Desi Bouterse. Die zat vandaag de jaarlijkse ontmoeting voor van Zuid-Amerikaanse leiders. De opening van de bijeenkomst werd een paar keer uitgesteld.

Dino Bouterse is door zijn vader aangesteld als hoofd van een antiterreureenheid.

Diefstal

In 2002 wilde de Surinaamse justitie hem vervolgen voor diefstal van vijftig wapens uit een regeringsgebouw. Hij ontsnapte aan arrestatie door naar Curaçao uit te wijken. Een jaar later liet de justitie de zaak vallen, bij gebrek aan bewijs. In 2004 werd Dino Bouterse in Suriname gearresteerd op beschuldiging van wapenbezit en drugshandel, waarvoor hij acht jaar cel kreeg.

In 2010 trad Desi Bouterse aan als president van Suriname. Hij werd in 1999 in Nederland bij verstek veroordeeld wegens drugshandel.

STER reclame