NOS NieuwsAangepast

Gouden jubileum muziekcassette

Het cassettebandje bestaat vandaag precies 50 jaar, zegt Philips Nederland. De magneetband kwam in 1963 uit de fabriek in het Belgische Hasselt, waar het door een team onderzoekers onder leiding van ingenieur Lou Ottens (87) was ontwikkeld.

Generaties jongeren hebben met hun cassette nummers van hun favoriete popgroepen opgenomen van de radio.

De jaren '80 waren de hoogtij-dagen van het muziekbandje. Sony ontwikkelde in 1979 de walkman waarin de bandjes pasten en er kwamen cassettespelers in de auto.

Compact Cassette

In een uitzending van het tv-programma De Wereld Draait Door in januari van dit jaar vertelt uitvinder Lou Ottens (87) dat de compact cassette, zoals het bandje oorspronkelijk werd genoemd, voortkwam uit de behoefte om muziekdragers kleiner te maken.

"Het was de bedoeling om het in je zak te kunnen steken, op batterijen en makkelijk te bedienen. Nou, dat is allemaal gelukt."

Vertrouwen

Ottens was overtuigd dat de vinding van hem en zijn team een succes zou worden, ondanks tegenvallende reacties.

"We hadden er wel vertrouwen in, maar in '63, voordat het in de handel kwam, ben ik een rondje Amerika wezen doen.

Daar zaten de grote namen van het vak. Daar heb ik mijn eerste modelletje laten zien. Ze zeiden: "Ja, da's leuk, maar daar is hier geen markt voor."

Trots

Toch had Ottens zich nooit voorgesteld dat er miljarden muziekcassettes gemaakt zouden worden. Hij is er nog altijd trots op.

Later was de ingenieur ook betrokken bij de ontwikkeling van de compact disc die in 1983 op de markt kwam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl