NOS NieuwsAangepast

Advocaat weduwen blij met excuses

Advocaat Liesbeth Zegveld is namens haar cliënten blij met de excuses van Nederland aan alle Indonesische weduwen van mannen die tussen 1945 en 1949 zijn geëxecuteerd. Zegveld vertegenwoordigt de weduwen.

"Ik ben blij voor mijn cliënten, maar ook blij met het bredere excuus", zegt Zegveld. "Het is een gebaar waar oprechtheid van uitgaat. Het kabinet doet nu meer dan strikt noodzakelijk, zonder dwang."

De Nederlandse ambassadeur in Indonesië biedt de excuses op 12 september aan in Jakarta. De weduwen kunnen een schadevergoeding van 20.000 euro krijgen. Volgens Zegveld komen daar maximaal vijftien weduwen voor in aanmerking.

Afsluiten

De advocaat vindt niet dat hiermee een hoofdstuk is afgesloten. Ze wijst op "andere gedupeerde groepen", zoals mensen die in kampen hebben gezeten. Ook voor de kinderen van de geëxecuteerde Indiërs vraagt zij een compensatie. Daarover loopt een rechtszaak, waarin de rechter naar verwachting eind dit jaar uitspraak doet.

Zegveld pleit voor meer onderzoek naar de gebeurtenissen in Indonesië na de Tweede Wereldoorlog. "Er komen nog steeds nieuwe feiten boven tafel. Het debat over deze periode is in volle gang. Zoiets sluit je eigenlijk niet af."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl