Geld verdienen aan de belterreur

time icon Aangepast

We hebben het allemaal wel een gehad: zit je lekker tv te kijken, belt er een onbekend nummer. Je neemt de gok en pakt je telefoon op: "Goedemiddag, kan ik u interesseren..."

De meeste mensen worden er gek van, telefoontjes van bedrijven die je iets willen aansmeren. De Brit Lee Beaumont in ieder geval wel, en hij bedacht een originele manier om een slaatje te slaan uit al die ongewenste belletjes.

0900

Lee betaalde 10 pond (bijna 12 euro) voor zijn eigen 0871-nummer, het Britse equivalent van een 0900-lijn. Op dat nummer kost het 12 eurocent om hem te bellen, waarvan Lee 8 cent ontvangt. Goede deal toch? Voorlopig wel ja, want tot nu toe verdiende hij al 350 euro met de lijn.

En waar Lee eerst net zo'n hekel had aan de belletjes als de meesten, lokt hij ze nu juist uit. Hij postte zijn telefoonnummer op Twitter, in de hoop dat marketingbedrijven het op zouden pikken. En als ze dan bellen, probeert Lee ze zo lang mogelijk aan de lijn te houden.

Addertje?

Voordat jullie nu allemaal een eigen 0900-nummer oprichten: pas op. De Britse toezichthouder op betaallijnen, Phone Pay Plus, waarschuwt dat zo'n telefoonlijn wel aan allerlei voorwaarden moet voldoen. Belangrijke punten: transparantie, eerlijkheid en klachtenbehandeling. Eigenlijk moet Lee bijvoorbeeld voor een gesprek melden dat een telefoontje met hem geld kost.

BBC Radio sprak met Lee. Dat hele gesprek luister je hier.