Werkgevers staan nog niet te springen om Roemenen en Bulgaren in dienst te nemen, als vanaf 1 januari 2014 de grenzen voor hen open gaan.

Dat blijkt uit een rondgang van de NOS langs grote uitzendbureaus waarvoor samen zo'n 18.000 Midden- en Oost-Europeanen werken.

Weinig behoefte

De meeste uitzendbureaus werken al jaren met onder meer Poolse, Slowaakse, Tsjechische en Hongaarse werknemers. Dat bevalt zo goed, dat er weinig behoefte is om met arbeidsmigranten uit 'nieuwe' landen te werken, zeggen directeuren van uitzendbureaus als Otto Workforce en Axel. Bovendien is in de 'bekende' landen genoeg personeel te vinden.

Ook is volgens hen het imago van Roemenen en Bulgaren niet zo goed en sluit hun cultuur minder goed aan bij de Nederlandse. Dat kan tot problemen leiden, ook omdat veel arbeidsmigranten met elkaar in een huis wonen.

Werving

Enkele uitzendbureaus zijn wel Roemenen en Bulgaren aan het werven, zoals Holland Contracting en GoodMorning. Holland Contracting wil niet zeggen om hoeveel mensen het gaat; GoodMorning rekent op zo'n duizend Roemenen.

De directeuren denken dat volgend jaar zo'n 30.000 arbeiders vanuit Bulgarije en Roemenië naar Nederland komen. Daarvan zal de helft op de bonnefooi, zonder contract, komen, zo verwacht GoodMorning.

Werkvergunning

Al enkele jaren werken er Roemenen en Bulgaren in Nederland, met name in de bouw en tuinbouw. Zij zijn hier illegaal, via eigen bedrijfjes of met een werkvergunning. Hongaarse Roemenen mogen hier werken zonder vergunning vanwege hun Hongaarse paspoort.

FNV Bondgenoten verwacht niet dat de Roemenen en Bulgaren in groten getale zullen komen.

Lees ook: Nieuwe immigratiegolf uit Oosten? - Door correspondent Joost van Egmond

STER reclame