NOS NieuwsAangepast

Geld voor alle 'Indische weduwen'

Indonesische weduwen van mannen die tussen 1945 en 1949 zijn geëxecuteerd kunnen een schadevergoeding van 20.000 euro krijgen. Dat heeft het kabinet besloten.

Eerder kreeg een aantal weduwen van mannen die omkwamen bij de executies in Rawagede en Zuid-Sulawesi, al 20.000 euro. Het kabinet wil gelijke gevallen nu gelijk gaan behandelen.

Excuses

Verder is besloten dat de Nederlandse ambassadeur in Indonesië op 12 september in Jakarta excuses zal aanbieden aan alle weduwen van mannen die standrechtelijk geëxecuteerd zijn. Voor deze plechtigheid zijn de weduwen uit Zuid-Sulawesi uitgenodigd.

Premier Rutte verklaart dat er geen algemene excuses worden aangeboden voor bijvoorbeeld de Nederlandse rol bij de politionele acties. Daarvoor blijft wat hem betreft gelden wat oud-minister Bot ooit heeft gezegd: "Dat Nederland destijds aan de verkeerde kant van de geschiedenis stond."

Rutte gaat zelf op 20 september naar Indonesië, maar zal de excuses dan niet herhalen. Volgens hem is dat niet nodig, want de ambassadeur is de hoogste vertegenwoordiger van Nederland in Indonesië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl