NOS NieuwsAangepast

BBC ziet gruwelincident Syrië

Journalisten van de BBC zijn in het noorden van Syrië getuige geweest van de nasleep van een gruwelijk incident bij een school. Ze filmden grote aantallen tieners die waren geraakt door een brandbom.

Er zouden vijftien doden zijn gevallen. Meer dan honderd anderen raakten ernstig gewond, met soms brandwonden over meer dan de helft van hun lichaam.

Geruchten

Ooggetuigen vertelden dat een gevechtsvliegtuig een voorwerp afwierp op een schoolplein in Orum al Kubra. Er volgde een kleine explosie, gevolgd door kolommen van vuur en rook.

Volgens de getuigen was het vliegtuig kennelijk op zoek naar een doel. De bom werd afgeworpen aan het eind van de schooldag toen het schoolplein vol stond.

De opnames zijn maandag gemaakt. Toen waren er op de sociale media al geruchten over een aanval met een brandbom in de buurt van Aleppo.

Camera

De lichamen van de slachtoffers zijn bedekt met een witte substantie. Dat zou kunnen betekenen dat de wonden zijn ontstaan door witte fosfor of napalm. Napalm is een stroperige benzine, die zich hecht aan de huid en diepe brandwonden veroorzaakt.

Het gebruik van brandbommen tegen burgers is door internationale verdragen verboden. Syrië heeft die echter niet ondertekend.

De Amerikanen gebruikten napalm in de Vietnamoorlog. Op een van de bekendste foto's uit die oorlog rent een meisje huilend en naakt richting de camera nadat ze door napalm is geraakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl