De Noord-Ierse dichter en Nobelprijswinnaar Seamus Heaney is op 74-jarige leeftijd overleden. Hij werd beschouwd als de grootste Ierse dichter sinds W.B. Yeats (1865-1939).

Heaney verloor op jonge leeftijd zijn beide ouders en groeide op bij een oom en tante. Hij werd leraar Engels in Belfast en begon een paar jaar later na een poëzieworkshop te schrijven. Zijn debuutbundel, 'Death of a Naturalist', met veel gedichten over zijn jeugd, werd meteen bekroond met vier prijzen.

Ook met latere gedichtenbundels en toneelstukken won Heaney toonaangevende prijzen. In 1995 kreeg hij de Nobelprijs voor Literatuur.

Menselijk detail

In zijn werk komen zijn jeugd en zijn geboortestreek vaak terug, maar Heaney ging ook geregeld in op actuele gebeurtenissen. Geroemd werden zijn "zintuiglijke zeggingskracht en scherpe oog voor het menselijk detail".

Een paar jaar geleden kreeg Heaney een beroerte. In zijn laatste bundel, 'Human Chain' (2010), schreef hij een gedicht over die gebeurtenis. De laatste tijd verslechterde zijn gezondheid snel. Heaney overleed in een ziekenhuis in Dublin.

STER reclame