NOS NieuwsAangepast

Wilders: Rutte raakt in isolement

Door verslaggever Michiel Breedveld

Premier Rutte isoleert zich steeds meer, meent PVV-leider Geert Wilders. De steun voor zijn kabinet is tot een minimum gedaald. Wilders reageert hiermee op de analyse van Rutte afgelopen vrijdag.

Volgens Rutte doen partijen op de flanken, de SP en de PVV, niet meer mee in Den Haag, terwijl regeringspartijen en oppositiepartijen de komende jaren wel steeds meer op elkaar zijn aangewezen. Volgens Wilders is dat onzin. "Rutte staat buitenspel. Er is niemand meer in Nederland die de heer Rutte steunt", meent Wilders. Hij vindt dat er zo snel mogelijk verkiezingen moeten komen.

Afgelopen vrijdag betoogde Rutte dat regeringspartijen en oppositiepartijen steeds vaker samen zaken moeten doen. Volgens Rutte is dat het gevolg van de grillige verkiezingsuitslagen en het versplinterde politieke landschap.

Verantwoordelijkheid

"Dat is eigenlijk al aan de gang sinds het eerste kabinet dat mijn naam heeft. Dat is met dit kabinet verder versterkt. Mijn verwachting is dat dat een onderdeel zal blijven van de Nederlandse politiek, zeker gezien de laatste verkiezingsuitslagen."

Zijn kabinet zal zich dan ook inspannen om ook steun bij de oppositie te verwerven, al was het maar om wetsvoorstellen met succes door de Eerste Kamer te loodsen. Volgens Rutte is het ook een verantwoordelijkheid van oppositiepartijen om het land bestuurbaar te houden.

Achter op de fiets

Wilders is niet van plan daar aan mee te werken. "Wij zullen Rutte nooit steunen. Ik zal hem achter op de fiets naar de koning rijden om daar zijn ontslag in te dienen. Daar wil ik hem nog bij helpen, maar verder helemaal niet. En waarom? Omdat hij met zijn beleid Nederland kapot maakt."

Wilders wil geen compromissen sluiten. "Wij zijn eigenlijk de enige echte oppositiepartij van Nederland, omdat alle andere partijen in ruil voor een kruimel het kabinet laten zitten. Wij gaan niet onze ziel en zaligheid verkopen voor een heel klein beetje invloed."

De PVV organiseert de zaterdag na Prinsjesdag een demonstratie in Den Haag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl