1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Israël zet Afrikanen het land uit

Israël wil op korte termijn duizenden Afrikanen het land uitzetten. Uganda is bereid om ze op te nemen. In ruil voorziet Israël Uganda van wapens.

Het besluit tot uitzetting is door de Israëlische minister van Binnenlandse Zaken Sa'ar bekendgemaakt. De uitzetting treft meer dan 50.000 illegalen uit Eritrea en Sudan. De meesten zijn na 2006 via Egypte Israël binnengekomen.

Infiltranten

Volgens Sa'ar worden de Afrikanen, die door hem infiltranten worden genoemd, eerst aangemoedigd om "vrijwillig" te vertrekken. Israël betaalt hun vliegticket.

Later wordt een deadline bekendgemaakt waarvoor "bepaalde delen van de infiltranten" vertrokken moeten zijn. Wie hij daarmee bedoelt is onduidelijk.

Als die deadline is gepasseerd, stopt de overheid met het verlengen van visa. Dan wordt ook een verbod op het inhuren van illegale werknemers afgekondigd.

Mensenrechten

Het parlement van Israël moet het besluit nog goedkeuren. De voorzitter van de parlementaire commissie voor buitenlandse arbeiders wil garanties dat er geen mensen naar Eritrea en Sudan worden toegestuurd. Hun levens zouden daar niet zeker zijn.

In juli werd een groep van 14 Eritreeërs naar Eritrea teruggestuurd. Ieder van hen kreeg een bedrag van 1134 euro mee. Een Israëlische mensenrechtengroep noemde dit een ernstige schending van mensenrechten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl