Ze is pas 24 en nog niet eens afgestudeerd in de kunstgeschiedenis. Toch wordt Anne Kremers de jongste museumdirecteur van Nederland. Ze krijgt de leiding over het Museum Villa Mondriaan in Winterswijk. De afgelopen maanden was ze er stagiaire.

Villa Mondriaan is een nieuw museum. Het werd in mei geopend door prinses Beatrix. Het museum is gevestigd in het huis in Winterswijk waar Piet Mondriaan opgroeide. Wim van Krimpen, die eerder werkte bij de Kunsthal in Rotterdam en het Gemeentemuseum Den Haag, had er de leiding. Hij is met zijn 72 jaar de oudste museumdirecteur van Nederland en maakt nu dus plaats voor de jongste.

Wedstrijd

Kremers komt uit de Achterhoek en studeert aan de Universiteit van Leiden Art and Culture. Ze won een wedstrijd om bij het museum aan de slag te gaan als junior-directeur. Dat beviel de afgelopen maanden van beide kanten zo goed dat Kremers blijft en doorstroomt naar de positie van directeur. Van Krimpen wordt adviseur.

Kremers wil volgend jaar met een mooie tentoonstelling komen. Verder heeft ze plannen voor een educatief programma, zodat de scholen in de Achterhoek op bezoek kunnen komen. Verder vooruitkijken doet de jonge directeur ook al. "Mijn droom was altijd al om museumdirecteur te worden. Nu ben ik het al. Maar dit is een klein museum dus later wil ik doorstromen naar een groot museum."

STER reclame