NOS NieuwsAangepast

Leden V-raad kort bijeen over Syrië

De vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad zijn kort bijeen geweest en zijn het zoals verwacht niet eens geworden over een Britse ontwerpresolutie over de mogelijke gifgasaanval in Syrië.

Rusland vindt het te vroeg voor een dergelijke stap en wil het onderzoek van VN-wapeninspecteurs in Damascus afwachten. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov heeft dat vanavond ook nog tegen zijn Britse collega Hague gezegd.

Gesloten deuren

Groot-Brittannië wil dat de raad de Syrische president Assad veroordeelt voor het gebruik van chemische wapens. Ook moet er toestemming komen om alle nodige maatregelen te kunnen treffen om de burgerbevolking te beschermen. Dit zou een militaire aanval mogelijk maken.

Vertegenwoordigers van Groot-Brittannië, Rusland, Frankrijk, China en de VS spraken met elkaar over Syrië voorafgaand aan een officiële vergadering. Een Westerse diplomaat zegt tegen persbureau AP dat de landen nu met hun eigen regering willen overleggen over de tekst van de ontwerpresolutie.

Het overleg in New York was achter gesloten deuren, maar het is geen geheim dat Rusland en China vrijwel zeker met een veto de resolutie die interventie in Syrië mogelijk maakt, zullen blokkeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl