NOS NieuwsAangepast

PvdA-Kamerlid Hilkens stapt op

PvdA-Kamerlid Myrthe Hilkens stapt op. Zij zit met een kleine onderbreking sinds april 2011 in de Tweede Kamer. Hilkens is in korte tijd het tweede PvdA-Kamerlid dat ermee ophoudt. In juni verliet Désirée Bonis de Kamer.

In een verklaring zegt Hilkens dat de manier waarop ze invulling wil geven aan haar idealen niet strookt met de manier waarop ze politiek kan bedrijven. Daarom kiest ze er nu voor om zich buiten de Kamer te blijven inzetten voor maatschappelijk relevante kwesties. Ze ziet af van wachtgeld.

Drive en passie

PvdA-leider Samsom zegt het besluit van Hilkens te betreuren en te respecteren. Hij had graag gezien dat ze "met haar drive en passie haar draai had kunnen vinden in de politiek". Hij heeft er vertrouwen in dat ze haar betrokkenheid op een andere manier buiten het parlement kan blijven vormgeven.

Illegaliteit

Eerder dit jaar zei Hilkens dat ze de strafbaarstelling van illegaliteit niet zal verdedigen. Dat illegaliteit strafbaar wordt, is een van de concessies van de PvdA aan de VVD in het regeerakkoord. De kwestie ligt heel gevoelig bij de achterban van de partij.

Voordat ze in de Kamer kwam, werkte Hilkens als journalist en publicist. Ze kreeg veel aandacht voor haar boek over wat ze noemde de pornoficatie van de samenleving. Eerder dit jaar bracht ze als Kamerlid een bezoek aan Zweden om daar het prostitutiebeleid te bestuderen. In Zweden is bezoek aan een prostituee strafbaar. Zonder dat systeem helemaal over te willen nemen, liet Hilkens zich daar positief over uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl