NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Samir A. komt volgende week vrij

Samir A. wordt volgende week vrijdag vervroegd vrijgelaten. Het Openbaar Ministerie wilde dat hij langer vast zou blijven zitten, maar de rechter heeft dat afgewezen.

Volgende week heeft het voormalig lid van de Hofstadgroep tweederde van zijn straf uitgezeten en daardoor komt hij in aanmerking voor vervroegde vrijlating. De reclassering en gevangenis De Schie hadden positief over de vrijlating geadviseerd.

Aanslagen

Samir A. zit sinds 2004 in de gevangenis, onder meer wegens het beramen van aanslagen op Nederlandse politici. Volgens de officier van justitie is het niet verstandig om hem vervroegd vrij te laten, omdat zijn idealen niet veranderd zijn. "Hij vindt nog steeds dat aanslagen op politici en militairen geoorloofd zijn als ze een hoger doel dienen", zegt het OM.

De advocaat van de terrorist bestrijdt dat. "Hij heeft nog wel dezelfde idealen, maar is milder geworden over de middelen om die te bereiken. Zo is hij tegen aanslagen in Nederland omdat die de positie van moslims zouden schaden."

Emigreren

De rechter gaat niet mee met de redenering van justitie en heeft de vervroegde vrijlating goedgekeurd. Als Samir A. een vrij man is, wil hij emigreren naar de Verenigde Arabische Emiraten.

Het Openbaar Ministerie stelde als een van de voorwaarden voor de vervroegde vrijlating dat Samir A. de komende vier jaar en vier maanden niet naar het buitenland mag afreizen. De rechtbank vraagt het OM nu om dit reisverbod te heroverwegen, omdat Samir A. in Nederland moeilijk een bestaan kan opbouwen.

STER reclame