NOS NieuwsAangepast

Vrije Syrische Leger wijst VS de weg

Amerika voert al maanden gesprekken met de belangrijkste commandanten van het Vrije Syrische Leger. Dat zegt NOS-verslaggever Lex Runderkamp, die de laatste maanden geregeld in Syrië komt en daar nu ook is.

Volgens de commandanten kunnen zij Amerika de weg wijzen bij een mogelijke aanval op doelen van het regime. Daarom vinden de leiders van de verschillende milities van het Vrije Syrische Leger het contact met de Amerikanen nuttig.

"Wij kennen hier elk stukje grond, wij weten precies waar de militairen van Assad hun voorraden hebben en hoe ze oorlog voeren", zegt een van de commandanten.

Hoge militairen op vliegveld

Terwijl het Vrije Syrische Leger zich voorbereidt op een aanval, meldt Runderkamp dat op het vliegveld van Beiroet in Libanon steeds meer hoge militairen van het leger van Assad gezien worden. Samen met hun families lijken zij het geweld te ontvluchten.

Militairen die in Syrië achterblijven verlaten de plekken die mogelijk het doelwit kunnen zijn van een vergeldingsactie. Gebouwen van het leger in Damascus worden ontruimd, net als sommige delen van het militaire vliegveld bij de hoofdstad.

Daartegenover staat dat de sjiitische Hezbollah steeds vaker gezien wordt in Damascus. Hezbollah steunt Assad en lijkt zich te versterken in en rond de Syrische hoofdstad.

Steun aan al-Qaida

Als Amerika Syrië aanvalt als vergelding voor de gifgasaanval op een wijk in Damascus heeft dat een opmerkelijke bijwerking. De VS steunt zo ongewild ook aartsvijand al-Qaida, dat net als het Westen president Assad als vijand ziet.

De wijk in Damascus die is getroffen door het gifgas is volgens Runderkamp sindsdien een frontlinie. "Er wordt nu heftiger gevochten dan ooit. "De mensen die al zo zwaar getroffen zijn, bevinden zich nu in een zware frontlinie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl