NOS NieuwsAangepast

Energie-akkoord: 15.000 banen

Het energie-akkoord moet 15.000 extra banen opleveren. En elk jaar moet er in Nederland 1,5 procent meer energie worden bespaard. Dat blijkt uit het definitieve onderhandelingsresultaat dat vandaag is bereikt.

Eerder deze zomer publiceerden de onderhandelaars al een hoofdlijnen-akkoord. Er werd daarna nog onderhandeld over de financiële onderbouwing. De onderhandelaars krijgen nu een week de tijd om het akkoord met de achterban af te stemmen. De NOS heeft het definitieve rapport (pdf) - dat volgende week wordt gepubliceerd - in handen.

Windmolens

Belangrijkste conclusies blijven dat er kolencentrales dicht moeten en meer windmolens gebouwd moeten worden. In 2020 moet 14 procent van de energie duurzaam worden opgewekt, nu is dat nog maar 4 procent.

Minister Kamp van Economische Zaken wil wel onderzoeken of er ook andere milieuvriendelijke alternatieven zijn voor windmolens op zee, zoals het gebruik van aardwarmte om stroom op te wekken.

Naleving

Er komt een borgingscommissie om in de gaten te houden of de afspraken worden nageleefd.

Als dat niet gebeurt, zal de commissie nieuwe maatregelen voorstellen om de milieudoelstelling toch te halen. Elk jaar zal de commissie met een evaluatie komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl