NOS NieuwsAangepast

Eerste echte SGP-vrouw is een feit

Het is zo ver. De SGP heeft voor het eerst een vrouwelijke verkiezingskandidaat. De kiesvereniging in Vlissingen accepteert Lilian Janse als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen voor maart volgend jaar. 23 SGP'ers stemden voor, 14 stemden tegen.

Veel concurrentie had Janse niet: ze stelde zich kandidaat nadat zes mannen nee zeiden. "Als mannen de verantwoordelijkheid niet nemen, moet je niet zeuren als er een vrouw komt die het wil en het kan", zei de 40-jarige toen.

Meer vrouwen

Na haar uitverkiezing zei Janse dat ze hoorde dat meer vrouwen lijsttrekker voor de SGP willen worden. Ook denkt ze dat de kans bestaat dat er meer SGP-vrouwen op de Vlissingse lijst komen. Ze verwacht dat door haar meer vrouwen, ook die geen SGP'er van het eerste uur zijn, op de partij zullen stemmen.

Inhoudelijk verandert er niet veel met de komst van de eerste SGP-vrouw. Janse maakt zich als ze gekozen wordt, sterk voor dingen waar de partij nu al voor staat. Ze zal zich concentreren op typische SGP-punten als de zondagsrust.

"Niet Gods bedoeling"

Hoewel uit de Bijbel zou blijken dat het niet Gods bedoeling is dat ook vrouwen deze functies vervullen, is het Janse dan toch gelukt. Tot voor kort liet de SGP alleen mannen toe in politieke functies.

Door een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens moest de partij dat standpunt opgeven. Dat verliep nogal stroef. Het landelijk partijbestuur dacht dat maar weinig vrouwen zich zouden aanmelden.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl