De regeringspartijen VVD en PvdA zijn het vrijwel eens over de extra bezuinigingen van zes miljard voor volgend jaar. Volgens een ingewijde zijn de belangrijkste knopen doorgehakt. Vandaag hebben premier Rutte, de PvdA-ministers Asscher van Sociale Zaken en Dijsselbloem van Financiën, VVD-fractievoorzitter Zijlstra en PvdA-fractievoorzitter Samsom onderhandeld over de begroting voor 2014.

De details over de nieuwe begroting worden pas op Prinsjesdag, de derde dinsdag van september, bekendgemaakt. Een aantal maatregelen is al bekend, zoals de bevriezing van de ambtenarensalarissen, het korten op het budget van ministeries, het uitstel van de lastenverlichting voor het bedrijfsleven en het niet indexeren van de belastingtarieven.

Begrotingstekort

Premier Rutte was afgelopen vrijdag na de ministerraad al optimistisch over het verloop van de onderhandelingen. Mogelijk worden morgen de puntjes op de i gezet.

De komende tijd zijn er nog begrotingsraden, waar de begroting per departement wordt besproken. De extra bezuiniging van zes miljard is nodig, omdat het begrotingstekort volgens de Europese normen anders te veel op zou lopen.

STER reclame