NOS NieuwsAangepast

Greenpeace verlaat Noordpool

De ijsbreker Arctic Sunrise van Greenpeace verlaat de Noordelijke Zeeroute. De Russen hebben met geweld gedreigd en daarom kiezen de actievoerders ervoor om het gebied te verlaten.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukt dat Greenpeace het recht heeft om in het gebied te demonstreren. Nederland heeft dat ook aan de Russen laten weten.

Greenpeace protesteert in de Karazee tegen olieboringen door het Russische staatsoliebedrijf Rosneft en het Amerikaanse ExxonMobil.

Zeerechtverdrag

Vanochtend zou de Russische kustwacht hebben gedreigd om het vuur te openen als Greenpeace geen inspecteurs aan boord zou laten. Nadat de inspecteurs het schip hadden verlaten, zouden de Russen opnieuw hebben gedreigd om te schieten als Greenpeace de Noordelijke Zeeroute niet zou verlaten.

Greenpeace heeft vanwege de dreiging besloten om terug te varen naar de grens van de Noordelijke Zeeroute. Volgens de milieuorganisatie is de actie van de Russen een schending van het VN-zeerechtverdrag.

Ook zou de Russische kustwacht een gebied van vier zeemijl rond een schip van oliebedrijf Rosneft hebben gelegd waarin niemand mag komen. Ook dat is een schending van het zeerechtverdrag zegt Greenpeace, omdat dat maar maximaal vijfhonderd meter zou mogen zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl