NOS NieuwsAangepast

Welles/nietes over gifgasaanval Syrië

Het Westen probeert nog bevestiging te krijgen dat er in Syrië echt chemische wapens zijn ingezet; in Syrië zelf zijn ze aan het vingerwijzen. De rebellen houden vol dat het regime het leger toestemming heeft gegeven, de regering zegt dat de rebellen achter de gifgasaanval zitten.

Volgens de Syrische staatstelevisie kwam het leger pas na de aanval de buitenwijk van Damascus binnen. Daar werden soldaten getroffen door het zenuwgas. De uitzending citeerde een anonieme bron die zei dat "de terroristen chemische wapens hebben gebruikt".

Artsen Zonder Grenzen

Artsen Zonder Grenzen behandelde woensdag in drie ziekenhuizen 3600 mensen met tekenen van een aanval met zenuwgas. 355 van hen overleden daar.

100 procent zekerheid dat het om een zenuwgasaanval gaat, kan Artsen Zonder Grenzen niet geven, ook niet wie verantwoordelijk is. "Maar de symptomen en de grote hoeveelheid patiënten in een korte tijd wijzen op een aanval met gifgas", zegt de organisatie.

De Syrische oppositie zegt dat er monsters van de doden zijn genomen en dat die vervolgens het gebied zijn uit gesmokkeld.

De internationale gemeenschap is verdeeld. Rusland en Iran zeggen dat de opstandelingen achter de gifgasaanval zitten; de Franse en Britse ministers van Buitelandse Zaken, Laurent Fabius en William Hague, zijn ervan overtuigd dat Assad verantwoordelijk is.

VN-inspecteurs

Het bewind van president Assad zegt dus dat het leger niets met de aanval te maken heeft en dat de opstandelingen chemische wapens hebben gebruikt. Volgens Iran wil Assad daarom volledige medewerking verlenen aan het onderzoek en inspecties toelaten. Vanmiddag meldt Syrië dat zelf ook: ze gaan VN-inspecteurs toelaten tot het gebied waar de aanval plaatsvond. Inspecteurs hopen maandag het gebied te kunnen uitkammen.

Maar volgens een anonieme bron binnen de Amerikaanse overheid is dat te laat. "Als Assad echt niets te verbergen had, had hij inspecteurs vijf dagen geleden toegelaten. De bron denkt ook dat veel bewijsmateriaal nu verloren zal zijn gegaan.

Het Pentagon heeft intussen vier oorlogsschepen in het gebied klaarliggen. President Obama laat zijn belangrijkste veiligheidsadviseurs onderzoeken hoe Amerika in kan grijpen. Alle militaire mogelijkheden worden uitgewerkt - behalve de inzet van grondtroepen.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl