De Amerikaanse bevolking voelt niets voor een Amerikaans ingrijpen in Syrië. Uit een enquête blijkt dat maar negen procent vindt dat president Obama in actie moet komen, ook als blijkt dat er inderdaad gifgas tegen de bevolking is gebruikt.

Zestig procent van de Amerikanen wil niet dat de VS zich bemoeit met de burgeroorlog in Syrië.

De steun voor interventie is na de beelden van de mogelijke gifgasaanval in Syrië alleen maar afgenomen.

Grondtroepen

Obama heeft overleg gevoerd met zijn belangrijkste veiligheidsadviseurs over de situatie in Syrië. Hij heeft het Pentagon gevraagd alle militaire mogelijkheden uit te werken. Alleen de inzet van grondtroepen is uitgesloten.

Frankrijk en Groot-Brittannië zeggen ervan uit te gaan dat het regime van president Assad achter de gifgasaanval van woensdag zit. Obama wil dat dat eerst grondig wordt onderzocht.

Damascus

Minister Kerry van Buitenlandse Zaken heeft gebeld met de Syrische minister van Buitenlandse Zaken. Kerry drong erop aan VN-inspecteurs toe te laten op de plek in Damascus waar de gifgasaanval zou zijn geweest.

De Syrische regering beschuldigt juist de rebellen van het gebruik van chemische wapens en waarschuwt de VS niet in te grijpen, omdat dat grote gevolgen in het hele Midden-Oosten zou hebben.

STER reclame