NOS Nieuws Binnenland Aangepast

OM wil Samir A. in de cel houden

Het Openbaar Ministerie wil voorkomen dat Samir A. binnenkort vrijkomt. A. heeft begin september tweederde van zijn straf erop zitten en komt dan in aanmerking om voorwaardelijk te worden vrijgelaten.

Het OM heeft bij de rechtbank in Rotterdam een vordering ingediend om dat tegen te houden. De zaak dient woensdag. De rechter zal waarschijnlijk een week later uitspraak doen.

Samir A. was lid van de Hofstadgroep. Die groep had serieuze plannen om aanslagen te plegen op onder meer Nederlandse politici. A. werd veroordeeld tot negen jaar cel.

Smartphone in A.'s cel

Vorig jaar werd hij nog in zijn cel aangehouden. Justitie vermoedde dat hij vanuit de gevangenis een aanslag voorbereidde. De zaak werd geseponeerd toen bleek dat het OM die verdenking niet hard kon maken.

Begin juni werd bekend dat A. tegen de regels in een smartphone in zijn cel had. Staatssecretaris Teeven van Justitie gaf toen al aan dat het bezit van die telefoon geen reden was om de vervroegde vrijlating uit te stellen. "Uitstel gebeurt alleen bij ernstige misdrijven en daar is geen sprake van", zei Teeven.

Tweederde van de straf

Het OM wil nog niet zeggen op welke gronden ze de vervroegde vrijlating probeert tegen te houden.

Alle veroordeelden komen na het uitzitten van tweederde van hun straf in aanmerking voor voorwaardelijke invrijheidsstelling. Om dat te voorkomen moet het OM een vordering van uitstel/afstel indienen.

STER reclame